Monday, January 10, 2011

sem 4

tak tahu la kenapa sem ni teramat padat..3 subjek je,,credit hour pun x banyak,ciput je,tapi busynya mengalahkan sem lain.ari ni je dkt 4 jam aku berdiri dalam mockward,bljr nk buat procedure la..untuk persediaan postin yg coming soon ni,hua3 letihnya sampaikan rasa sambil berdiri pun aku boleh tidur nyenyak,bestnya tengok katil dkt mockward ni,dh la bantal tu lembut je siap ada bantal peluk lagi...tapi tujuan pergi mockward tu nak belajar bukannya nak tidur,nak duduk ats katil tu pun diHARAMKAN..tu baru 4 jam,bayangkan kalau dlm ward masa praktikal 7 jam x boleh tidur,rasa macam x da kaki je
    hari ni jgk belajar buat procedure untuk subjek gastrointestinal(git) atau kalau dlm bahasa yang mudah belajar pasal sistem penghadaman kita,belajar la mcm mana nk bersihkan stoma,bukan stoma dekat daun tu...nanti aku letak gambar mcm mana rupa gambar tu.sama x mcm kt daun tu
     untuk subjek hmo plak belajar cara nak asisst doctor untuk procedure bone marrow aspiration...hu3 mmg procedure ni mecabar la bagi aku sbbnya nak kena tebuk tulang tu untuk dapatkan air dlm tulang tu...kalau yang betulnya bone marrow liquid tu la...mmg menyakitkan sampaikan pt's akn diberikan general anaesthesia or senang cerita bius seluruh badan dengan diazepam sebabnya x nak bagi patient ni trauma memandangkan procedure ni teramatlah sakit..sampaikan pt's boleh meraung dalam keadaan x sedar,sori la banyak membebel..
tpi cuba bayangkan kalau kita terlanggar bucu meja pun kita dah rasa sakit yang amat ni kan pulak tulang kita tu nak kena tebuk sebab procedure bone marrow aspiration ni,selagi x dapat selagi tu la kena korek...korek lagi..korek lagi dan korek lagi sampai dapat..yeah..usaha tangga kejayaan..ok la setakat ni je la dulu,well aku ada letak gmbar mcm mana procedure tu dibuat..yg 1st tu agak menjijikkan yg 2nd tu memang menyakitkan






ok..yang gambar 1st dgn last tu gambar colostomy...gambar ke 2,3 & 4 tu bone marrow aspiration
sori la x pandai sangat nak susun

No comments:

Post a Comment