Tuesday, August 23, 2011

antara beberapa darjat

assalamualaikum peeps
sebenar nya entry ni untuk berfikir,untuk semua

macam mana nak mulakan ye?

situasi 1
ali : anak ko yang ke 2 tu sekarang ni belajat kt mane ye?
abu : owh,jaszle sekarang ni study medik dekat jordan

situasi 2
minah : anak sulung ko keje apa ye sekarang ni,lama tak nampak?
gayah : owh,along keje menoreh sekarang ni,part time tukang rumah

well,based on situation that i stated above
your parents will be more proud if thuy were in situation 1,right?
means boleh kembang lobang hidung doblas inci
ye la kan,parents mana yang tak bangga dapat anak bakal doktor
study oversea plak tu
ke ada korang pernah jumpa mane2 parents yang malu nak bagi tahu anak bakal doktor
ada?
konpem tak der kan
laju jer menjawab

kalau anak dalam situasi 2 plak
yang kerja kampung ni
apalah sangat kan nak dibandingkan dengan yang study medik ni
macam sky & earth la kan

yup,aku mengaku aku cukup malu nak bagi tahu
yang aku study nursing
kt kolej swasta plak tu,mostly orang pikir yang masuk swasta ni sebab tak dapat ipta
then tak berapa nak pandai ( bodoh tu 1 words yg kasar)
ubah benda tu sekarang
kita tak tahu semua kisah manusia atas muka bumi ni

so disini nak statekan bahawa
sama ada kerja doktor,lawyer,accountant
sama je taraf dengan orang yang kerja menoreh,tanam padi,buat rumah
semua nya ada function masing2
semua tu dah teratur dah

so
doktor kerjanya merawat orang sakit
lawyer menegakkan keadilan
accountant plak buat kira2
kita boleh nampak function nye depan mata kan?

but if menoreh tu menoreh la,apa sumbangannya
tanam padi,tanam je padi tu
buat rumah,hmm buat je rumah sampai jadik sebijik
tapi tahukah korang besar nye jasa diorang ni
penoreh getah,getah yang diorang jual tu banyak benda yang boleh di komersialkan contoh nya tayar
petani plak yang tanam padi,dari padi menjadi beras,dari beras menjadi _____
tukang rumah..if tak der tukang rumah ni korang nak duduk mana,boleh ke buat sendiri

so setiap apa pun pekerjaan korang
semua ada function masing
cuma bezanya orang nampak & tak nampak jer sumbangan tu
so i'm proud as a nurse wannabe!


4 comments:

  1. Yang penting ikhlas buat apa-apa pun... :)

    ReplyDelete
  2. yup..klu tak ikhlas tak jadi jgk

    ReplyDelete
  3. slalu gak jumpe org camni...pndirian msing2 ssah nak ubah..

    ReplyDelete
  4. dah mentaliti masyarakat kita >.< saboo je lah :) truskan usaha anda menjadi nurse yang berkhidmat utk masyarakat :D

    ReplyDelete