Sunday, September 4, 2011

beza singgit dulu dengan singgit sekarang

semua orang tengah sibuk post entry pasal raya
disebabkan raya aku tak segempak korang semua so aku bagi entry yang menongkah arus
muahahaha
memperasankan diri adalah hobi aku sejak dalam rahim lagi

amacam raya korang? mesti gempak kan
dapat duit riban2 punyer lah
aku?arghhhh raya sekarang dah tak best sebab tahun ni aku dapat rm5,last year dapat gak rm10
sadis kan..sebab tu la aku tak nak kongsi pasal raya aku walaupun aku dengki tengok blog2 yang aku follow duk sibuk post gambar suasana la,baju baru,selendang berbelit..
ok STOP

so aku buat keputusan nak buat entry pasal duit singgit
singgit tu kira yang paling minimum la orang taruk dalam ang pow sekarang ni kan
ke korang ada dapat syiling lagi..agak kedekut di situ ye semua
singgit sekarang ni apa sangat yang boleh dapat kan
time aku kanak2 ribena dulu dengan singgit tu dapat beli mamee monster tu 5 paket taw
sekarang ni dapat 3 paket,lebih seposen buat beli gula2 untuk melawakan gigi yer

kalau dulu pergi sekolah,kalau yang mak bapak bagi singgit tu dah dikira kaya la,ye la kan aku kan orang kampung,sekolah kat kampung..faham2 je la kan macam mana
*hotak kau,sekarang dah moden okeh,tak der beza bandar dengan kampung
kalau kat kantin tu dapat beli nasi lemak 50sen,air 30sen
balance 20sen tu kadang2 simpan tapi kebiasaanya beli gula2 la beb
masa tu mana nak pikir masa depan lagi

sekarang ni adik aku yang darjah 1 dah tak nak pergi sekolah kalau bagi singgit
kaw2 nak 2 hengget tiap2 hari
*ngada2 ko ye,aku dulu makan penampau agak nye

habis dulu punyer hal,sekarang ni dengan singgit kalau kat area kelantan dengan besut ni
biasanya boleh dapat air teh o ben je
*teh o ais okeh..jangan nak membongak pulak buat tak taw..hempuk kan
kalau kopok lekor dulu boleh dapat 10 batang sekarang ni 5 je beb..dah la perut aku besar
5 batang tu sekadar melekat kat celah gigi jer wey

aiskrim poli pun dah 20sen gak
semua benda dah mahal kan..menyesal dulu tak beli banyak buat stok sampai sekarang
*apa ko ingat benda tu tak expired
sebenarnya benda ni di tulis agar mak bapak aku faham kenapa aku selalu jer tak cukup duit
muahahaha
ni la sebab nye..perut besar.makan pun kena la banyak ye dak?

tu je..ni ada singgit dalam poket besok nak pergi beli gula2 50sen
lagi separuh masuk tabung 
*sila percaya sepenuh hati bahawa aku menabung

7 comments:

  1. dulu lain skrg lain..
    matawang ringgit dah kukuh skrg xcam dulu...
    skrg minimun 2ingit la..org dh malu nk bg 1ingit..tkot kne bahan dgn budak2..hehehe

    ReplyDelete
  2. hehehe..ye ke awk.sy kn org kg..rmai lagi yang bgi singgit..budak bandar tak tau la kan

    ReplyDelete
  3. btol2.. aku dulu pown belanja drjh 1 60 cent jer.. siap ade baki lg.. urm.. 10 thn lg guane laa...

    ReplyDelete
  4. tu la...aku 70sen..10 thun lgi dang rm10..naya la kita sbagai parents mase tu

    ReplyDelete
  5. dulu, seringgit tu simpan sampai sekolah rakyat. huhu

    ReplyDelete
  6. glo maju saem ak..sebab x hntr msg pun ke ak ari ni..nuk naip goni rupenyer..ckp luar plok..tabik jetak ak wi ke mg.[gigi-besi-jongeng]

    ReplyDelete
  7. abdul hadi : sama la kita..
    anonymous : hehe..rlek r der

    ReplyDelete