Saturday, September 24, 2011

ceritera sedih : tak lawa..apa masalah kau

aku jarang sangat tulis pasal kisah sedih,tapi aku sendiri pun tak tahu kisah ni sedih ke tak
harap korang nangis la baca ye
tapi bila aku ingat ni buat aku rasa geram..kalau orang cakap muka kau hodoh,apa yang akan kau rasa
aku tau la dah memang kenyataan muka aku ni hodoh tapi tak payah la nak menganjing kat aku
bagi aku manusia ni diciptakan sama jer,manusia sendiri yang suka membezakan antara satu sama lain
aku dah cukup sifat 1 kesyukuran,at least aku tak buta,hidung ada dua lubang,mulut yang boleh makan banyak
Alhamdulillah untuk semua tu

hari tu masa dalam kuliah obg (obstectric & gyaenacology)..time tu madam bagi rehat dalam 5 minit sebab dah lama sangat kuliah..so aku time tu tengah gariskan point2 penting dalam lecture notes tu (memang dalam mood study) adalah sorang polan tu yang duk kat belakang aku panggil aku

polan : eh sa'adah biasanye kan kalau orang perempuan tak lawa mesti dapat laki ensem
aku : apa motif kau ni
polan : tak der la kan...aku bukan nak cakap la tapi kau kan tak berapa lawa so mesti ko dapat laki yang ensem

aku time tu sentap giler wey,aku rasa nak bagi penumbuk jer biar berterabur semua gigi2 polan tu
ye la kan..aku boleh terima benda tu kalau time tu mood tengah bergurau..mood riang ria tapi ni memang mood study sebab aku target A untuk obg ni
so aku senyap jap then aku jawab

aku : sape yang cakap kat kau
polan : tak der la biasa kita tengok
aku : apa tengok2..aku nak kau tunjuk kat aku ayat dari surah mane yang bagi tahu perempuan tak lawa untuk laki ensem & vice versa..kalau tak der aku nak ko cari hadis mane,ko tunjuk depan mata aku baru aku akan percaya

dia pun senyap..bila aku ingat balik pasal hal ni memang aku geram..aku dah taw dah muka aku ni tak lawa,gemuk,pendek
tapi ko tak payah la nak bagi tahu,aku tak lupa diri lagi..jodoh ni tak kira rupa
siapa bakal suami aku,macam mana rupa dia itu rahsia dari Allah yang belum aku jumpa
biar la di dunia ni tak cantik asalkan dengan Allah kita cantik

wanita yang buruk itu untuk lelaki yang buruk
sedangkan wanita yang baik untuk lelaki yang baik
surah an-nur 26

so dah dinyatakan..tapi ingin dinyatakan buruk tu bukanlah merujuk kepada rupa..tapi akhlak
sekian




6 comments:

  1. tolong smpaikn kt mamat kt blakang ko yg prangai cam haram tu:

    "abis, prangai ko lawa sgt k smpai ko bleh berangan dpt jodoh lawa sgt?"

    anyway, jawapan yg ko bg tu mmg setepat2nya utk org yg poyo prasan cmtu...biar trsentap kepala otak dia kalo nk ckp2 psl kjadian Allah S.W.T

    sori...tr"emo" lk...

    ReplyDelete
  2. noriko : thanks sbb like
    izzy izzudin : dia tu the one yg dh tua tpi perangai tak matured..tak pe,aku yg mengalami ni tau mmg sakit,tak salah ko nak emo

    ReplyDelete
  3. shizuoka : he2..mge dy smak po dewo tu gok
    bk : mmg pun..po mortal combat mulut dy

    ReplyDelete