Sunday, September 18, 2011

makanan kampong yang terbaek! (versi berair wa cakap lu)

aku hantu makan,bukan hantu makan aku
makan plak banyak kemain wey
since sekarang ni aku ada kat kolompo baru je sehari aku dah start rindu makanan kat kampung
berair beb..apa jenis air yang korang ingat berair mulut la wey means meleleh air liur bukan 'berair' yang tu
apa daa ingat otak aku kuning ke?

apa yang tersangat best yang tersemat dalam otak aku sekarang ni ialah 1st


ini ialah ikan rebus goreng..senang je nak buat benda ni
ikan yang dah disiang tu korang letak dalam periuk,masukkan air sikit garam,asam keping & lengkuas
masak atas dapur dengan periuk tertutup & biarkan air tu kering sikit..tapi jangan kering sangat kang hangit plak..lepas masak biarkan lama2 siket sebab nak bagi rasa asam tu lagi menyerap dalam ikan,kalau korang suka rasa masam2 gitu letak la asam keping banyak2

yang ke-2

yang ni ialah sayur lemak pic ni amek dari blog abang mat gebu
cara aku buat sayur lemak ni very the simple la..
blend bawang merah dengan ikan rebus yang telah dibuang tulang ( tak kan nak blend dgn tulang kan)
lepas tu masukkan santan dengan air & bahan yg di blend kan tadi dalam periuk
masukkan sayur yang korang nak (timun,sawi,pucuk ubi,petola what so ever)
kacau jer sampai masak..simple kan

tapi kena la ada menu tambahan kan..ni jangan nak mengaku melayu kalau tak makan


cili with shrimp paste.@ belacan la wey
yang ni malas nak citer sebab feveret dish malaysian kan?
cicah plak dengan timun or apa2 jenis pucuk memang awet muda la kan..

so menu kampung yang paling best bagi aku..gandingan termantop..
lagi mantop dari angelina & brad pitt..erra & ungku imran or apek & dahlia teck

ialah nasi putih + ikan rebus goreng + sayur masak lemak + sambal belacan cicah timun 0r ulam

sape2 yang suka makan cam ni tekan sihat k



4 comments:

  1. yg mula2 ngan ke3 tu gua suka! yg ke2 tu kureng..kehkehkeh

    ReplyDelete
  2. sambal belacan sama ikan goreng ngan satur air. kalau ada petai lagi meletops. haha ;p

    ReplyDelete