Saturday, March 31, 2012

terima kasih jer dah cukup buat saya (keluh kesah student praktikal)

*amaran : ini entry panjang munyer


Assalamualaikum semua
lamanya tak post kat blog,time idea ada masa kat tempat praktikal..bila kat depan laptop buka new post tekan (x) sebab dah lupa apa nak taip sedangkan tadi membuak2 nak taip,all these we call alasan la

sebenarnya start  awal feb hari tu aku start posting
10 minggu semuanya
dah hampir 1 semenanjung aku round,cuma utagha ja belom sampai
kelantan-johor-kelantan-kl-kelantan-terengganu-kelantan
begitu la nasib aku sebagai misi praktikal ni kena la gigih semata2 nak dapatkan pengalaman sepanjang clinical posting ni

so here we go rotate 1st tu aku kt hrpz2 kota bharu,ada dapat wad yang bust ada juga yang rilek..yang rilek tu rilek la..yang busy tu homaigod baru jer discharged 5 minit,akak radicare tak sempat nak cuti lagi bed apatah lagi aku nak pasang cadar segala bagai dah ada new patients yang admit,penat tok sah cakap la..mau berpeluh ketiak ni dah memang tak ada masa nak fikir 'eh ketiak aku berbau ke?'..1st day je dah kena,baru nak briefing pasal wad dah ada misi datang mintak tolong tukarkan baju dengan bed sheets dekat bilik isolation..sebab yang lain buat macam kaki kena gam ke lantai aku pun merelakan diri pergi and guess what pt tu ada rvd,blister bagai,bibir dah tak nampak bibir,kulit dah tak jadi kulit..so pakai mask 2 lapis,apron,glove pun 2 lapis gak sebab pt tu berak..and the rest is lu fikir la cam mana nak selesaikan fully dependent pt tu
relative yang tunggu says 'terima kasih ye sebab tolong' kita yang tengah berpeluh ketiak ni sejuk je hati dengar well sama2 akak

rotation ke 2 jom merantau ke pontian jap,3 miggu berturut2 kerja pagi mau nak pengsan mak nokks dalam wad tu..hari2 buat dressing yang baunya jauh lebih menusuk kalbu dari wangian j.lo mahupun britney..messi sudah tentu akan kagum dengan bauan ini..minggu kedua pulak perut aku buat hal diarrhea 2 hari,ubat 1 blister tak berkesan lansung ditambah pulat dengan hari ke-3 aku period mood time tu memang swing tok sah cakap la.aku punya instuctor pulak dah cam vavi duk kutuk aku kat belakan,depan punya la baik pesan tu pesan ni cam malaikat tapi belakang ko pedajalkan aku,nak baik dengan kau memang tak la walaupun kau tu mengajar aku..haishh dah tak nak ingat dah pontian...shuuuh shuuuh nyah kau dari sini..nasib la pt semua tak meragam..bila miggu last dalam setiap wad baru dapat ucapan terima kasih.hurmm ok la tu dari tak der lansung.

balik ke kb aku pergi lagi hrpz2 untuk 1 minggu sebab next week nya nak naik kl
sampai kb dah dekat kol doblas besok pulak kena pergi kerja..semua yang baru sampai dari pontian pergi kerja dengan muka cam zombie..dapat pulak wad yang sibuk sampaikan extension bed ke pintu wad nasib tak sampai pintu lif jer..guess what pt yang balik dari ot tu hensem mai aiiii tak terucap hehe hormon gatal dah keluar..cakap pun very the polite la nape la disharge awal sangat sebulan jaga dia sorang pun takper..hikhikhik gediks
yang best boleh tengok doktor buat skin grafting ala yang amek kulit dari peha tampal kat kaki tu ni 1 contoh je la..boleh pulak dia suruh doktor amek kulit tangan aku sebab dia cakap sama tone dengan lutut dia..wth ingat kau putih sangat ke..tergores hati nak nokss sabau je la walaupun selama ni aku yang tolong bagi bekas kencing kat kau

seterusnya moh ke kl la kite stay kat kajang tapi tempat hemodialysis tu kat banting.tak hell enough lagi kah sem ini untuk mendera kami..1 jam lebih baru sampai...well tak banyak story sangat just tempat tinggal macam bawah jambatan sebab bertakung & kat bawah ada itu pasar basah olang cine ooo die olang jual vavi oo yang segar ada salai pun ada manyak mulah ooo..serius nak muntah busuk giler vavi itu babi

sekarang ni dah ada kb ada la hari tu kena buat blood tranfusion untuk pt yang ada thalasemia..tranfuse 2 bag darah in total 66ml perlukan penjagaan 4 jam lebih..chek tu chek ni sebab nak pastikan pt okey sepanjang rawatan sampai nak tertelan katil tu aku menguap,mengantuk punya pasal duk jaga dia sampaikan nak pergi makan pun saling meningalkan pesan risau jadi apa2 kat dia,collapse ke fainted ke,epilepsy ke kan alih2 bila dah siap semua tu dah habis 4 jam yang heaven i was expecting 'terima kasih' bukannya kena bayar pun but NON..keletihan yang tak berbaloi

so people please ucap terima kasih kat sesiapa sahaja yang tolong korang baru rasa dihargai sikit kami..kami ni buat kerja bukan dapat duit pun nuh yang duk besarkan bontot arah tu arah ni macam mem besar yang dapat..kite orang dapat penat & ketiak berpeluh ada la
ni kat mersing last year & last day kat sana pt semua discharged

ni sem 1 disaat berusia belasan tahun sekarang ni oktober masuk 21..tensi2


tu je la kalau nak bagitahu semua hal mau tertidur aku yang menaip ni apatah lagi yang membaca
*notakakikudimulutmu : pt = patient

Friday, March 2, 2012

tertelan biji buah

pernah tertelan biji buah?
tak pernah?
tipuuuuuuuuuuu

so here's the story

tengah best-best makan buah tiba-tiba



tertelan
tak pun biji ni


masa kecik-kecik mesti pikir macam ni


 pokok akan tumbuh dalam

perut kita...


soooo noob kan?
teeheeee :p








_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys