Thursday, March 10, 2011

kelahiran ke-2

actually nak postkan benda ni dari semalam tapi letih sangat-sangat sebab semalam aku keje shift petang so habis malam..balik je dari keje aku lepak jap,mandi,solat isyak then makan sebab dah lapr sangat..nasik tu x sampai kat stomach lagi aku dah ada kat alam lain,memang tersangat mengantuk

semalam macam biasa lepas masuk keje staffnurse dah inform yang akan ada patients datang untuk delivery,well around 3.30 p.m patient admit..lepas check bukaan tu baru je 5cm so x boleh nak deliver lagi,doc pun bagi suppository dulu sebab nak bagi intestine tu cuci dulu

doc pergi buat keje dia yang lain,aku pun keluar jugak pegi jaga kaunter,buat urine test etc
then dalam 4 suku dah start teran..punya la kuat sampaikan aku yang kt luar ni boleh dengar,tapi masa tu aku tengah layab mak cik yang on iv sebab nampak dia tengah bosan..dalam 4.40 aku baru masuk,time tu ibu tu nampak dah memang x de tenaga..doc pun dah panggil sorang midwife dari hosp sebab memang dah predict yang baby tu besar

teran punya teran sampaikan berpeluh,keluar air mata etc,aku dengan member yang tengah tengok ni x payah cakap la..rasa ngilu je..ok-ok dah nampak kepala,teran sikit je lagi bagi kepala tu keluar kalau x nanti anak tu lemas...kesiannya aku tengok,masa ni la korang akan rasa betapa susahnya nak bagi 1 nyawa kat dunia ni

bila baby tu dah keluar,aku plak yang ter'emo' sket,nak terkeluar air mata ni..nasib sempat tahan..besarnya ( 1st impression bila tengok baby tu ) tapi serius memang besar,doc predict 4 kg lebih..lepas tu buat suction,lap dengan minyak then mandikan..masa timbang tu semua yang kt dalam delivery room tu terkejut sebab baby tu berat 5.15 kg,doc pun sama lepas tu dia cakap rekod terbesar klinik ni..wah!syabas ye adik dah buat rekod...

aku punya la excited bagitahu dekat emak dan kawan-kawan aku semua x percaya yang normal delivery bukannya operate..yang koyak pun sket je,kene 5 jahitan

ok la sedikit information buat sesape yang nak tikam ekor tu baby tu lahir tepat-tepat pukul 5,berat 5.15 kg,
mak dia kena 5 jahitan..nah tu je..good luck dalam saham KTM ye..hahaha...aku gurau je


Monday, March 7, 2011

2 things!

x payah cakap banyak...2 bigs things happend today
1st aku pergi amek result for sem3...nervous sangat-sangat sebab sem lepas banyak main-main
tapi lepas bukak slip result tu aku dapat rasa lega sangat-sangat...what a relief!
this semester : 3.63
cgpa : 3.60....Alhamdulillah..memang syukur sangat-sangat...tak terkata sebab ingatkan sem ni kantoi
once again thanks Allah for blessing my life


2nd...hari ni 1st day posting kt tempat baru..masuk keje pukul 3 hari  ni..since baru masuk di brief kan la sikit-sikit denga staffnurse yg keje kt situ...well aku pun x sure sangat nama tempat tu..kalau x silap klinik & rumah bersalin lily..tak sampai 1 jam start dah dapat patients baru
mula-mula dia just datang nak check je..tapi dah sampai masa untuk dia bersalin...doc kt situ pulak panggil semua student untk tengok benda tu..bayangkanlah tengok depan-depan mata orang bersalin
betapa susahnya nak melahirkan 1 nyawa kt dunia ni..sakit sangat-sangat..bertarung nyawa...menakutkan,teruja
benda tu yang aku rasa...itu je la..x boleh cerita banyak-banyak

Friday, March 4, 2011

kerajinan menjelma

ha3...tetibe rjin nak update
x nak cakap banyak pn..just nak infom yang aq da jatuh cinta skrg ni...dgn sorg mamat tu
hak3..amacam ensem x..ensem kn...owh qi i love u
love...lov...love

Thursday, March 3, 2011

life is life

ASSALAMUALAIKUM....
dh lme x post something kt blog ni,kdg2 rse nk post tpi x taw apa yg nk di postkn
life is life,mcm tu la,sum time bz memanjang dgn assignment..then klu free plak melepak je keje
tpi sbnrya kalau masa tu di managekan betul2 konpem akn ckup..well skrg ni aq tgh praktikal..tpi sem ni aq dpt skitar kb ni je..x pegi jauh pn..
owh ye one thing yg aq x fhm ada org ajak aq kapel dgn dy..ni org lain..kwn dri kecik lagi,knp boleh jdi mcm tu
hmmm,aq pn x fhm dn x nak pikir bnyk sngt...soal jodoh ni He know the best for me